Is dit leuk?

Waarom leek me dit toch zo’n goed idee? Dat was wat ik me afvroeg vlak voor het concert. Ik wist het even niet meer. Toch had ik me er maanden op verheugd, dus er moest iets zijn wat zwaarder woog dan de zenuwen. En die gedachte nam ik maar mee het podium op. Samen met de zenuwen. Want die waren er nu eenmaal. Herman speelde en ik zette het eerste chanson in. Op tijd. Zuiver. De eerste maten gingen goed. Maar toen moest ik de laagte in en daar liet mijn stem me in de steek. Ik had geen controle over de klank en er kwam iets heel anders uit mijn mond dan de bedoeling was. Paniek in mijn hoofd, ik probeerde razendsnel te analyseren wat er mis ging en wat ik moest doen om de schade te beperken. En ineens wist ik het. Gewoon rust nemen, in- en uitademen en opnieuw beginnen.

Er is een conventie dat je niet mag stoppen als er iets fout gaat tijdens een optreden. Dat je je niet even mag herpakken en opnieuw beginnen. Maar waar komt die eigenlijk uit voort? Het gaat volgens mij helemaal niet over de fout zelf, maar over de schaamte die je voelt. Jouw schaamte is voor luisteraars bijzonder ongemakkelijk, nooit zijn mensen zo empathisch als het gaat om schaamte. Dat gun je het publiek natuurlijk niet.

Maar wat als je je nu eens niet schaamt voor je fout of je zenuwen? Het is eigenlijk altijd mijn motto: schaam je niet voor je fouten, in het algemeen, maar in het bijzonder bij het zingen, en gisteren mocht ik het zelf toepassen in de praktijk. Ik wilde niet geforceerd gaan zingen om mijn zenuwen te controleren, dus stopte ik, lachte en wuifde geruststellend naar het publiek en we begonnen opnieuw. De rest van het concert ik heb heerlijk gezongen, en in sommige stukken mezelf zelfs overtroffen. Dat was me niet gelukt als ik door was gegaan en niet even rust had genomen.

6 reacties op ‘Is dit leuk?

  1. Vond het een mooi concert en dit een mooi open verhaal. Sterk wat je deed, voor mij als publiek gaf het juist aan dat je in control was, ook al voelt dat misschien niet zo, en dat je ons het beste wilde geven.
    Erg van genoten!
    Hartelijke groeten,
    Bert

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s