Jouw stem is de mooiste

IMG_0271Van welke zanger of zangeres ben jij fan? Ik hield vroeger van strakke heldere sopraanstemmen. Emma Kirkby enzo. En van die ijzig zuivere akkoorden door renaissance koren. Van pure klanken, zonder opsmuk. En precies zo wilde ik mijn stem laten klinken. Perfect, zonder rafeltjes. Ik ging dus proberen die klank na te bootsen, maar dat lukte niet echt. Als ik mezelf terughoorde op een opname klonk het totaal anders dan ik hoopte. Ook werd mijn strot moe en kon ik het zingen niet lang volhouden.

Toen ik begreep dat ik niet veel verder kwam zo, was ik vastbesloten om uit te vinden hoe het dan wel moest. Een soort queeste naar de heilige zanggraal werd het. En ik heb van alles geleerd. Behalve die ene truc waardoor je perfect gaat zingen. Want ik zal je verklappen, die bestaat niet. Wat ik wèl heb geleerd is dat zingen niet het nabootsen van een klank is. Het is ook niet een kwestie van perfecte stembanden bezitten. Zingen is een uitgebalanceerde combinatie van:

 1. begrip van muziek
 2. begrip van tekst
 3. begrip van het functioneren van je lichaam
 4. begrip van je psyche
 5. fantasie
 6. inlevingsvermogen
 7. concentratie
 8. uithoudingsvermogen

Het is een groeiproces en om te groeien moet je gaan houden van je eigen stem, ook al klinkt hij niet zo als jij zou willen. Ik heb veel leerlingen gehad die vonden dat ze een lelijke stem hadden. Ik heb zelfs een leerling gehad die nooit in haar eentje zong omdat ze het vreselijk vond om zichzelf te horen. Ze hadden allemaal prachtige stemmen, die leerlingen, maar ze hadden daar zelf hele andere ideeën over.

Wat vind jij van je eigen stem? Wil jij klinken zoals Norah Jones of Tania Kross, maar loop je een daar in vast? Dan heb ik hier een aantal motiverende tips om je over te halen om dat geweldige groeiproces in te duiken en zo je eigen stem te ontwikkelen:

 • Lelijke stemmen bestaan echt, ècht niet. Jouw stem is perfect.
 • Het is niet erg om iets nog niet te kunnen of te weten; ga fouten maken, vals zingen, ongegeneerd, heb er lol in, speel ermee en leer ervan.
 • Vergelijk jezelf niet met een ander. Je mag iemand best bewonderen maar realiseer je dat je nooit zó zal klinken. Gewoon omdat je een ander setje stembanden hebt gekregen. Omdat jouw muzikale en persoonlijke ontwikkeling anders loopt. En vergeet niet dat een studio-opname anders klinkt dan live.
 • Ga niet af op hoe je jezelf hoort als je zingt. Jij hoort je stem in je hoofd resoneren en degene die naar je luistert niet. Die hoort jou heel anders. Ga ook niet af op hoe je klinkt op de opname van je mobiele telefoon. Dat microfoontje en die speakertjes zijn totaal niet adequaat om zo iets complex als een stem goed op te nemen en weer te geven. Een goede zangdocent is jouw oor en leert je waar je wél op kunt vertrouwen.

Ben je nieuwsgierig naar het geluid van je eigen stem geworden? Leuk! Jouw stem is uniek en prachtig. Ga ervan houden, experimenteren, ontdekken, fouten maken en groeien!

Saskia

Voor reacties, vragen en leuke verhalen kun je me altijd mailen of reageren onder mijn blogs, dat vind ik leuk! Je kunt me hier ook volgen door rechts onderaan de pagina op ‘volg’ te klikken en je emailadres in te vullen.

4 reacties op ‘Jouw stem is de mooiste

  1. Hoi Corinne, wat leuk om te horen, ik luister nog steeds graag naar Dame Emma, maar wel op een andere manier. Ik zag op je site dat je de Schumann Akademie gedaan hebt, leuk, ik ook! Jammer dat ze gaan stoppen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s