krokante bodem

metronomeHoe kun je nou zorgen dat je je zeker voelt over een stuk wat je gaat zingen? “Goed voorbereiden!” wordt er vaak als advies gegeven. Maar dan moet je wel weten hoe. Als ik vroeger een stuk ging studeren dook ik verlekkerd op de melodielijn. Ik kon me er heerlijk in verliezen. De metronoom was mijn vijand omdat ik hem pas ging gebruiken als ik er bij repetities achter kwam dat ik moeite had met het tempo. Hij was onverbiddelijk en ik raakte ervan in de war. “Zie je wel”, dacht ik dan, “aan een metronoom heb je niets… het is een naar en amuzikaal apparaat”.

Slagroomtaart

Inmiddels weet ik wel beter. Muziek is als een lekkere slagroomtaart: een krokante bodem van maat en ritme, een rijke vulling van harmonieën, en een topping van melodie. Als je taart eet kun je de kersjes er vanaf snoepen en de rest laten staan. Maar als je taart maakt moet hij alle ingrediënten bevatten. Anders wordt het gewoon geen taart. En wat doe je als je het recept uitvoert? Juist, je begint bij de bodem.

Als ik nu een stuk ga studeren komt er in het begin weinig zingen aan te pas. Ik begin met de maat en cadans van het muziekstuk, óók als het ritmisch niet zo uitdagend lijkt. Het zorgt voor een basis waar ik altijd op terug kan vallen. Dat is fijn als ik zenuwachtig ben en uit de bocht vlieg. En ik gebruik een metronoom. Ik ontdekte dat hij niet zo onverbiddelijk is. Als je hem maar op tijd gebruikt. Dan helpt hij je om de cadans in je systeem te planten. Zodat je de muziek kunt gaan dansen.

IMG_0230

Recept

Wil jij bij het studeren ook werken aan een goede bodem? Dan is dit een basisrecept:

  • Ga er lekker bij zitten.
  • Bepaal het tempo. Dat mag ook een studeertempo zijn.
  • Stel de metronoom in op juiste tempo, tik of klap de maat, lees het ritme mee.
  • Zet de metronoom uit, klap de maat, zing het ritme op pa-pa-pa.
  • Zing het ritme op pa-pa-pa, loop op de cadans (de sterke maatdelen), zak op de één door de knieën. (Last van je knieën? Verzin een andere beweging!)
  • Repeteer lastige passages langzaam. Neem altijd een paar maten voor en na de lastige passage erbij. Voer het tempo langzaam op tot de gewenste snelheid.
  • Neem de tekst erbij. Spreek hem of zing hem op één toonhoogte.

Met dit recept slaagt je bodem zeker! Voeg zelfbedachte variaties toe om het recept helemaal naar jouw eigen smaak te maken. (Varieer het klappen bijvoorbeeld door afwisselend met de linker- en de rechterhand op de knieën te slaan.)

Geniet van de taart!

Saskia

P.S. Vind je mijn teken(z)ingen en tips leuk? Ik blog iedere week over een ander zang-onderwerp. Als je volgt krijg je een berichtje als er een nieuwe blogpost is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s